ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

"ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ GRAPHIC NOVEL ΜΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ" του Νίκου Βατόπουλου
Εφημερίδα 'Καθημερινή' - 5/4/2012

Η έκθεση του Δημήτρη Αναστασίου

Σαν μία αφήγηση, με αρχή, μέση και τέλος, η έκθεση με τον ευρηματικό τίτλο "Εξιστορημένες εικόνες" είναι μία πύλη εισόδου στον κόσμο του Δημήτρη Αναστασίου. Έναν κόσμο κρυπτικό μέσα από την ελκυστική παραστατικότητά του, έναν κόσμο λυτρωτικό μέσα από τα στάδια της αυτοσυνειδησίας του.

Η έκθεση του 33χρονου Δημήτρη Αναστασίου στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών (η δεύτερη ατομική του) είναι εν πολλοίς ένα εικαστικό graphic novel που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα είναι ένα λαβυρινθώδες ταξίδι στους μαιάνδρους και τα γεωμετρικά δώματα του νου που παλεύει με τον άλλον εαυτό. Η αναζήτηση περνάει μέσα από την κατανόηση και τη συμφιλίωση όχι μόνο του εξωτερικού κόσμου, αλλά και της γυναίκας, της "άλλης όχθης", των εσωτερικών δαιμόνων και του αστικού υποφωτισμένου χάρτη. Είναι μία διαδρομή γεμάτη οικεία σύμβολα της καθημερινότητας, που γίνονται όμως φορείς μεταβολής και ροής. Σαν ένας μίτος της Αριάδνης, ένα κόκκινο νήμα διατρέχει ορατά ή νοητά τα έργα και τα συνδέει σαν συνειρμός. Είναι μία ζωγραφική που απηχεί έναν άπατρι αστικό πολιτισμό, με ρίζες σε μία αχανή αλλά αναγνωρίσιμη κοιτίδα. Ο Δημήτρης Αναστασίου, καθώς τοποθετεί τον εαυτό του ως αναγνωρίσιμο ήρωα, εξορύσσει από μεταλλεία δυτικής τέχνης πολύτιμα κοιτάσματα και τα ανασύρει με τόλμη για να τα επανεντάξει υπαινικτικά ή απερίφραστα. Έτσι, το έργο «Η γυναίκα χωρίς σκιά» (εμπνευσμένος τίτλος από το έργο του Χόφμανσταλ που απεικονίζεται στο πορτρέτο μέσα στο έργο) εμπνέεται από τον εμβληματικό πίνακα του Jan van Eyck με το ζεύγος Αρνολφίνι από το 1434.

Ως κορύφωση των «Εξιστορημένων εικόνων», η «Γυναίκα χωρίς σκιά» γίνεται κλειδί κατανόησης της έκθεσης, με το ζεύγος σύμβολο μέσα από την ενωτική αντίθεση και τον κατευνασμό της συγκρουσιακής έντασης. Ο σκύλος (όπως και στον πίνακα των Αρνολφίνι), εδώ είναι ένα γαλλικό μπουλντόγκ, σύμβολο εστίας και σταθερότητας. Με τις «Εξιστορημένες εικόνες», ο Δημ. Αναστασίου μοιάζει να καλεί τον θεατή να παρακολουθήσει μία πορεία προς την αυτοπραγμάτωση.